PROGNOZĂ. Comisia Europeană: Europa se confruntă cu o recesiune profundă

PROGNOZĂ. Comisia Europeană: Europa se confruntă cu o recesiune profundă
PROGNOZA. Comisia Europeană: Europa se confruntă cu o recesiune profundă
Publicat: 07/07/2020, 19:23
Actualizat: 07/07/2020, 19:25

Criza coronavirusului va împinge Europa într-o recesiune mai profundă decât se credea inițial, a spus Comisia Europeană. Dar unele economii sunt de așteptat să fie mai bune decât altele.

Bruxelles prognozează o scădere a PIB-ului cu 8,3% pentru cele 27 de economii ale Uniunii Europene în 2020, urmată de o revenire de 5,8% în 2021. Zona euro se va contracta cu 8,7% în acest an, cu o creștere de 6,1% în 2021. Ambele sunt mai grave. scade și recuperări mai slabe decât declinul istoric pe care Comisia îl prevăzuse în luna mai.

„Impactul economic al izolării este mai sever decât ne așteptam inițial. Continuăm să navigăm în apele furtunoase și ne confruntăm cu multe riscuri, inclusiv un alt val major de infecții”.

                                                                             Vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis

Perspectivele celor 19 țări care folosesc euro au fost, de asemenea, reduse. În 2020 este de așteptat o contracție de 8,7%, cu un punct procentual mai mare decât prognoza anterioară.

FOTO: Comisia Europeana

Această economie europeană majoră este din nou în creștere

Perspectiva Comisiei presupune că măsurile de blocare vor continua să se relaxeze și că nu va exista un al doilea val de infecții, factori care sunt extrem de incerti.

In prezent, a fost impusă o blocare proaspătă în zona din jurul unei fabrici de ambalare a cărnii din Germania, în timp ce Portugalia a reintrodus restricții în mai multe zone din Lisabona, după un vârf în cazuri noi.
„Amploarea și durata pandemiei și a măsurilor de blocare viitoare, necesare, rămân esențial necunoscute”, a spus Comisia, adăugând că riscurile dezavantajate pentru prognoza sa sunt „excepțional de mari”.

Incertitudinea uriașă înseamnă, de asemenea, că economia ar putea reveni mai puternic decât se aștepta.
Există câteva semne precoce de recuperare, deoarece țările europene ușurează și mai mult blocarea, primind turiștii și permițând redeschiderii unor companii.

Muzeul Luvru din Paris, care s-a redeschis luni cu reguli de distanțare socială , s-au vândut 7.400 de bilete disponibile, potrivit Bloomberg. Muzeul a pierdut venituri de 40 de milioane de euro (45 de milioane de dolari) de la închiderea din martie și se așteaptă ca capacitatea sa maximă zilnică în timpul verii să fie de 10.000, sau mai puțin de un sfert din numărul tipic.

Economia Franței a revenit la creștere în luna iunie, analiștii spunând că activitatea economică în toată regiunea a fost mai bună decât se aștepta, deși încă la niveluri foarte slabe.

Fondul de recuperare al UE

Cifrele sumbre au fost publicate cu 10 zile înainte ca liderii UE să se întâlnească la Bruxelles pentru a căuta un acord cu privire la un plan de recuperare de 750 miliarde EUR (678 miliarde de lire sterline), în urma unei propuneri de subvenții franco-germane de referință pentru a ajuta țările cele mai afectate.

În timp ce toți jucătorii spun că își doresc o înțelegere în vară, planul continuă să se confrunte cu o rezistență acerbă din partea autogutului „frugal four”, Austria, Danemarca, Suedia și Olanda, care se opun subvențiilor, favorizând împrumuturile.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel – văzută ca un constructor cheie de poduri în discuții – trebuia să se întâlnească marți cu premierul spaniol, Pedro Sánchez, întrucât diplomația navetă se intensifică înaintea summitului de două zile de săptămâna viitoare. „Viitorul Spaniei este în joc în zilele următoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Maria Jesus Montero, înainte de discuții.

Germania susține că excesul de încredere pe împrumuturi se va adăuga la sarcinile datoriei naționale, în timp ce Comisia Europeană se teme că o redresare economică neuniformă ar putea lăsa unele țări blocate pe lenta economică în anii următori.

Pachetul de ajutor ar urma să depășească 540 de miliarde de euro (592 miliarde de dolari) în eforturile de stimulare existente ale UE, precum și în pachetele de ajutoare proprii ale țărilor și ar fi binevenit pentru ajutor pentru țări precum Spania, Italia, Portugalia și Grecia, care se bazează mai mult cu privire la turism și au fost deosebit de greu afectate de căderea coronavirusului.

Fondul de recuperare ar putea contribui la îmbunătățirea perspectivei pentru regiune, potrivit Comisiei, care a spus că prognoza sa nu ține cont de pachetul propus, deoarece nu a fost încă aprobat de statele membre. Liderii UE ar putea elimina un acord atunci când se întâlnesc pe 17 și 18 iulie.

Noua prognoză oferă o „ilustrare puternică” a necesității unui acord cu privire la măsurile de salvare, a spus Dombrovskis.

În conformitate cu Comisia, scăderea producției și rezistența revenirii arata „diferențiate semnificativ” între țări. Acesta a spus că există „riscuri considerabile” ca dificultățile fluxurilor de numerar „să se transforme în probleme de solvabilitate” pentru multe companii și că piața muncii suferă daune pe termen lung.

Cel mai grav declin din regiune, Italia

Italia, care a suferit cel mai mare număr de decese coronavirus din Europa, este de așteptat să contracte 11,2% în acest an, cel mai grav declin din regiune. PIB-ul țării nu se așteaptă să revină la nivelul anului trecut înainte de 2022, a spus Comisia. Economiile Franței și Spaniei se vor reduce și cu peste 10%.

Primul ministru spaniol, Pedro Sánchez și omologul său portughez, Antonio Costa, au declarat luni că este „esențial” pentru țările UE să ajungă rapid la un acord.

„Este fundamental ca piața internă să înceapă din nou, ceea ce este important nu doar pentru țările cele mai afectate de criză, ci și pentru cele care beneficiază cel mai mult de piața internă, cum ar fi Germania … și Olanda,” spuse Costa.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal